Newtonin kana : tiede keittiössä, Massimiano Bucchi

Newtonin kana

Tiede keittiössä

Massimiano Bucchi Laura Lahdensuu

Luonnontieteet, Ruoka ja juoma
Suomi, 2014
Gaudeamus

Keittiötiede tuo tieteen oivallukset ja menetelmät kotilieden ääreen. Se selittää, miksi majoneesi leikkaa ja miksi kerma muuttuu voiksi, ja pohtii, mikä olisi optimaalinen perunalastujen lukumäärä olutlasillista kohti. Italialaisen Massimiano Bucchin teos sukeltaa sulavasti niin keittotaidon kuin luonnontieteiden ja filosofiankin historiaan. Newtonin kana kertoo, kuinka tieteilijät Sokrateesta Feynmaniin ja Louis Pasteuriin ovat - usein puolivahingossa - päätyneet kulinaristisiin keksintöihin. Teoksessa on huomioita ja ilmiöitä valistusajalta molekyyligastronomiaan ja futuristiseen keittiöön asti. Tieteen historiassa, ristiriitojen ja kiistelyn lomassa, on tehty useita modernia keittiötä hyödyttäviä oivalluksia.

Teoksessa uppoudutaan suuriin kysymyksiin: kuinka geologinen vallankumous uhkasi sekoittua minestronekeittoon? Millainen oli Sokrateen käsitys lääketieteestä ja gastronomiasta? Kuka keksi maitokaakaon? Mukana ovat myös kana, jota Newton ei syönyt, ja Benjamin Franklinin kalkkuna. "Sokrates asettaa keittotaidon jatkuvasti vastakkain lääketieteen kanssa. Hänen mukaansa keittotaidon suhde lääketieteeseen on sama kuin retoriikan suhde oikeuteen. Se imartelee ruumista ja huijaa yksilöä tarjoamalla lyhytkestoista nautintoa perimmäisemmän hyvinvoinnin asemesta."

Myynnissä olevat kirjat

Kunto
Sidosasu
Hinta
Erinomainen
Sidottu (1 . p.)
12.00 €

Kirjan aiheita

ruoanvalmistus, luonnontieteet, vuorovaikutus, tieteen edistyminen, keksinnöt, ruokakulttuuri, ruoat, juomat, ruoka-aineet, molekyyligastronomia, gastronomia, historia, tiede, teknologinen kehitys, kemialliset ilmiöt, fysikaaliset ilmiöt, terveysvaikutukset, ravitsemustiede, elintarviketekniikka.