Raamatun runous ja viisaus, Hannu Mäkelä

Raamatun runous ja viisaus

Hannu Mäkelä

Uskonnot
Suomi, 2014
Paasilinna

"Raamattu on kirja, jonka voi lukea monella tavalla, ja tavallani olen sen lukenut." kirjailija Hannu Mäkelä sanoo.

Ennen muuta se on kiinnostanut Hannu Mäkelää kirjallisuutena, vanhojen tarinoiden, myyttien, uskomusten ja runojen kokoelmana, antologiana, joka on kestänyt ja kestää monenlaisten aikojen kulutusta.

Hän on valinnut tähän kirjaan niitä tekstejä, jaksoja ja kohtia, jotka ovat sekä tuntuneet keskeisiltä että esitystavaltaan elävimmiltä. Monet tarinat ovat tuttuja koulusta, mutta ne on lapsena toisin luettu. Nyt muodon ja sisällön yhteys on noussut etualalle.

Teos perustuu kaikessa vuoden 1933 käyttöön otettuun Vanhan testamentin suomennokseen. Mäkelä ei ole muuttanut senaikaista kieltä, jonkun kerran hän on katkaissut virkkeitä, mutta jokaisen runon, eeppisen tai lyyrisen, lopussa on petiitillä viitattu mistä kohdin teksti on peräisin; kaiken voi tarkistaa.

Raamatun runouden, Raamatun viisauden matka alkaa Ensimmäisestä kirjasta jatkuen toiseen Mooseksen kirjaan ja siten eeppisillä kertomuksilla on näkyvin osuus. Kirjan edetessä osien luonne sitten muuttuu. Sekin kuuluu hyvän löytöretken luonteeseen.

Kirjan aiheita

Raamattu, valikoimat, runot, raamatunkertomukset, psalmit, sananlaskut, viisaus, Raamattu, muunnelmat.