Samuel Tuurnan matkat, Henri Aleneff

Samuel Tuurnan matkat

Henri Aleneff

Suomi, 2014
Pavitra 108

Kirja on historiallinen seikkailuromaani, joka sijoittuu suureen Pohjan sotaan ja on Henri Aleneffin kahdeksas teos.

Eletään 1700-luvun haasteellista aikaa. Suuri Pohjan sota ulottuu Suomeen. Nuori Samuel pakenee Viipurista, jonka Venäjän tsaarin joukot valtaavat. Hänen isänsä suostuu ruotsalaisten vaatimuksiin kuljettaa laivallaan arvolähetys Istanbuliin, jossa Kaarle-kuningas yrittää juonitella Turkin liittymään sotaan Venäjää vastaan. Samuel seuraa isänsä mukana osmanien valtakuntaan, missä hän joutuu sodan pyörteisiin ja toinen toistaan yllättävämpiin vastoinkäymisiin. Tukholmasta lähetettyjä kalleuksia havittelee moni osapuoli. Pian Samuel huomaa olevansa keskellä koettelemuksia, joista on vaikea löytää ulospääsyä.

Samuel Tuurnan matkat on voimakas kertomus elämän arvaamattomista haasteista ja vaikeuksissa kasvamisesta. Samuelin myöhemmistä vaiheista suuressa Pohjan sodassa kertoo Samuel Tuurna ja Piilopirttien aika.

Henri Aleneff (s. 1961) on tunnettu elämänmyönteisistä romaaneistaan, jotka ovat jo vuosia innostaneet niin vanhoja kuin nuoriakin lukijoita. Hänen kirjansa ovat viehättävä yhdistelmä hersyvää huumoria, syvällistä ajattelua ja seikkailuhenkeä. Tarinoissaan Aleneff siirtää lukijansa milloin nykyajan Suomeen, milloin kaukaisiin maihin tai historialliseen ympäristöön. Perusteema kirjoittajan teoksissa pysyy kuitenkin samana: selviytyminen elämää koettelevista haasteista ja sen muistaminen, että jokainen päivämme on aina elämisen arvoinen.

Samuel Tuurnasta kertovat kirjat vievät lukijat ajassa 300 vuotta taaksepäin. Päähenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta tarinassa esiintyy myös historiallisia henkilöitä, kuten Kaarle XII ja Pietari Suuri, tai Suuren Pohjan sodan tunnetuin suomalainen sissi Tapani Löfving. Tarinan aikakaudella oikeasti eläneiden henkilöiden elämästä voi lukea kirjan lopussa olevasta liitteestä.

Kirjan aiheita

Tuurna Samuel, fikt, historialliset romaanit, 1700-luku, seikkailukirjallisuus, ajankuvaus, kansanelämä, suuri Pohjan sota, pako, sotatoimet, arvokuljetus, laivat, Turkki, Istanbul, suomalaiset, vallantavoittelijat, ruotsalaiset, venäläiset.