Suojelusenkeli, Arto Luukkanen

Suojelusenkeli

Arto Luukkanen

Kaunokirjallisuus ja runot
Suomi, 2014
Paasilinna

Suojelusenkeli on romaani suomalaisille tutusta lähetystöneuvos Viktor Vladimirovista. Tieto hänen "märkien operaatioiden" roolistaan vuoti julkiseen tietoisuuteen vasta pari vuotta sitten. Virallisesti Vladimirov tunnettiin kylmän sodan aikana hiljaisena neuvostodiplomaattina, joka oli Suomen asiantuntija. Hän oli myös Suomen poliittiselle ja taloudelliselle eliitille liiankin vanha tuttavuus. Todellisuudessa tämän harmaantuneen ja kohteliaan toverin rooli Suomessa oli kuitenkin vain peitetarina; hiljainen lähetystöneuvos organisoi ja toteutti Neuvostoliiton tekemät salamurhat lännessä.

Romaani sijoittuu ajallisesti Suomessa ja maailmalla Kuuban kriisistä 1961 Kennedyn murhaan, Prahan kevääseen ja Neuvostoliiton tuhoon saakka. Kirja päättyy vuoteen 1995.

Trilleri vie lukijan arkisten salamurhien, tappajien ja velvollisuudentuntoisten kiduttajien maailmaan, johon tavalliset ihmiset eivät normaalisti koskaan törmää. Se pakottaa pohtimaan, mikä Vladimirovin merkitys oli todellisuudessa, mikä hänen suhteensa oli Juri Andropoviin, Urho Kekkoseen ja suomalaisiin ylipäänsä. Kenen suojelusenkeli Vladimirov oli? Ketä ja mitä hän suojeli ja miksi?

Kirjan aiheita

Vladimirov Viktor, fikt, Andropov Juri, historialliset romaanit, vakoilukirjallisuus, jännityskirjallisuus, ajankuvaus, kylmä sota, kansainvälinen politiikka, poliittinen kulttuuri, suurvaltapolitiikka, poliittiset kriisit, kansainväliset suhteet, Suomi, Neuvostoliitto, attentaatit, vakoilijat, diplomaatit, lähetystöt, kaupungit, Helsinki, 1960-1990-luku.