Varjonainen, Maarit Verronen

Varjonainen

Maarit Verronen

Suomi, 2013
Tammi

Ei nimeä, omaisia, huomista. Mitä olisit valmis tekemään? Mitä sinulla olisi oikeuskin tehdä? Maarit Verronen koukuttaa lukijan eläytymään kylmäverisen selviytyjän ajatusmaailmaan.

Kun laiva lähtee Tallinnasta, autokannella on salamatkustaja. Hiljaisuuden tullen nainen lähtee liikkeelle ja sulautuu tottuneesti matkustajien joukkoon. Jos joku kysyisi häneltä passia, hän toteaisi: Oho, isän passi. Hän on maanpakolainen vailla henkilöllisyyttä, mutta haluaa saada uuden elämän omin ehdoin. Ei byrokratiaa, ei säilöönottoja. Hän ei myöskään vaadi paljon, vaan on tyytyväinen ollessaan toistaiseksi turvassa.

Laivassa, johon hän nousee, ei turvassa ole kukaan. Mutta hän on sopeutumisen mestari, joka hiukkaakaan hätääntymättä tarttuu kulloinkin käsillä olevaan tilaisuuteen eikä kaihda keinoja saadakseen mitä tarvitsee.

Kirjan aiheita

Lehtola Anni Katrina, fikt, Pitkänen Aino, Ranta Laura, psykologinen jännityskirjallisuus, onnettomuudet, autolautat, identiteetti, varkaus, väärä henkilöllisyys, hyväksikäyttö, ihmissuhteet, pimeä työ, tappaminen, valehtelu, petos, perinnöt, sukulaisuus, salamatkustajat, pakolaiset, kommuunit, kaupungit, Helsinki, 1990-luku.