14.06.2018 | blogi

Antikvariaatti Salpakirja 20v


Kirjaverkossa toimiva Antikvariaatti Salpakirja täyttää kesäkuussa 20 vuotta, mutta minkälainen yritys Salpakirja on?


Antikvariaatti Salpakirja aloitti nimensä mukaisesti käytettyjen kirjojen oston ja myynnin kesäkuussa 1998. Alkuun toiminta oli pienimuotoista, lähinnä historia- ja sotakirjojen kauppaa. Verkkokaupan ensiaskeleet yritys otti jo vuonna 1999 ja samalla toimintaan tuli mukaan muidenkin alojen kirjallisuus.

Alkuun Salpakirja kiersi markkinoita vain Kymenlaaksossa. Uudet kirjat tulivat valikoimiin vähitellen vuonna 2005 markkina- ja messumyynnin kautta. Vuoden 2016 alussa Antikvariaatti Salpakirjasta tuli Salpakirja Oy. Nyt Salpakirjan liikevaihdosta pääosa tulee uusien kirjojen myynnistä - jotka myydään Onnelan Tarjouskirjakaupan nimissä.

Valikoimiin kuuluu eri alojen kiinnostavimpia uutuuskirjoja, kustantajien poistoeriä sekä mielenkiintoisia uusintapainoksia. Messuvuorokausia tulee kuluvana vuonna yli 80 ja muutamat markkinatkin mahtuvat vielä mukaan. Liike ja varasto sijaitsevat Haminan Pampyölissä, joka on avoinna arkisin klo 10 - 16. Lisäksi Salpakirjalla on kahdeksan myyntipistettä Etelä- ja Keski-Suomessa mm. liikekeskusten yhteydessä.

Salpakirja työllistää kolme kokoaikaista työntekijää ja yhden osapäiväisen työntekijän, jonka lisäksi käytössä on kausityöntekijöitä.


Entä minkälaisia ajatuksia yrityksen omistavalla Marko Koskiaholla on?


Mikä ajoi kirja-alalle ja mikä siinä kiehtoo?

“Mamma antoi minulle vuonna 1977 joululahjaksi Tuntemattoman sotilaan. Innostuin kirjan avulla Suomen historiasta ja sotahistoriasta, jolloin aloin itse keräämään kirjoja ja kohta huomasin, että tiedän ko kirjoista paljon ja ”kauppiasveri” hoiti loput. Kirjoissa kiehtoo se, että hyvissä kirjoissa pystyy eläytymään tapahtumiin ja tilanteisiin sekä erilaisiin ihmisiin ja hahmoihin."

Luetko itse paljon, ja jos niin mitä?

“Yllätys, yllätys… sotahistoria, historia, paikallishistoria, elämänkerrat. Aloittelen juuri kirjaa Otto Henningin Panssaritiedustelija. Toki luen myös kevyempää."

Olet taannoin siirtynyt puolustusvoimien aktiivipalveluksesta reserviin. Miten kokopäiväiseksi kirjakauppiaaksi siirtyminen tulee näkymään Salpakirjan toiminnassa?

“Haluan kehittää ja laajentaa toimintaa monella sektorilla. Ensimmäisiä asioita on tarkentaa työntekijöiden tehtävän kuvauksia sekä yrityksen toimintatapoja entistä tehokkaimmiksi. Asiakkaille tämä näkyy parempana palveluna ja edullisempina hintoina sekä laadukkaampina kirjoina.


Salpakirjan liike Pampyölissä
Marko Koskiaho